Νομαδικά Χαλιά

Με τον όρο νομαδικά εννοούμε συνήθως τα χαλιά που υφαίνονται από τους νομάδες (κτηνοτρόφους). Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται και τα χαλιά που υφαίνονται στα χωριά της Περσίας.

Στο κατάστημά μας CarpetU2 - Taba Tabaee θα βρείτε τη μεγαλύτερη συλλογή νομαδικών χαλιών στην Ευρώπη σε τιμές πραγματικά έκπληξη. Η συλλογή τους γίνεται από ειδικό συνεργείο της εταιρείας μας στο Ιράν, στους χώρους όπου ζουν οι νομάδες. Στη Θεσσαλονίκη γίνεται η διαλογή τους και πολλά από αυτά εξάγονται σε όλο τον κόσμο.

Πάνω από 10 εκατομμύρια άτομα ασχολούνται με την ύφανση των νομαδικών χαλιών. Χαλιά, κιλίμια και τσάντες διαφορετικών μεγεθών είναι σημαντικά για την καθημερινή ζωή των νομάδων. Τα υλικά για την ύφανσή τους προέρχονται από τα δικά τους κοπάδια. Χρησιμοποιούν οριζόντιους αργαλειούς και εμπνέονται τα σχέδια τους από το περιβάλλον στο οποίο ζουν. Τα σχέδια δεν υπάρχουν σε χαρτί παρά μόνο μέσα στο μυαλό τους και αυτό σε συνδυασμό με τη βαφή των μαλλιών με φυτικά υλικά κάνουν το κάθε νομαδικό χαλί μοναδικό. Τα χαλιά τα υφαίνουν για προσωπική τους χρήση, αλλά σε περίπτωση που τους περισσεύουν ή βρίσκονται σε ανάγκη για χρήματα τα πουλούν στα παζάρια των κοντινών πόλεων δίνοντάς τα, το όνομα της φυλής που τα κατασκεύασε.

Σημαντικές φυλές νομάδων στην Περσία αποτελούν οι Qashqai, Bakhtiari, Lori και Baluch.

Ονομαστά νομαδικά χαλιά που παίρνουν το όνομά τους από το χωριό της παραγωγής τους είναι: Hamadan (Tuyserkan, Nahavand, Lilian, Zanjan, Borchalou, Malayer, Hosseinabad), Kurdis (Bijar, Senneh, Koliai), Afshar(Sirdjan), Shiraz, Kelardasht.

Χαλιά Qashqai

Χαλί Qashqai Χαλί Qashqai Χαλί Qashqai

Οι Qashqai είναι νομάδες που ζουν και μετακινούνται στα νοτιοδυτικά της Περσίας ανάμεσα στον Περσικό κόλπο και το όρος Zagros. Τα χαλιά τους έχουν ένα κεντρικό μενταγιόν το οποίο επαναλαμβάνεται στις τέσσερις γωνίες. Πουλιά, δέντρα, φιγούρες ανθρώπων, λουλούδια είναι άλλα στοιχεία που συναντάμε στο σχέδιό τους. Είναι εξ’ ολοκλήρου υφασμένα από μαλλί και με τον ασύμμετρο περσικό κόμπο. Κυρίαρχο χρώμα είναι το κόκκινο-καφέ.

Χαλιά Bakhtiari

Χαλί Bakhtiari Χαλί Bakhtiari Χαλί Bakhtiari

Οι Bakhtiari ζούνε στα όρη Zagros και υφαίνουν τα χαλιά τους συνήθως με τον τουρκικό κόμπο. Τα χαλιά Bakhtiari θεωρούνται από τα πιο ανθεκτικά νομαδικά χαλιά. Το πιο χαρακτηριστικό τους σχέδιο είναι τα τετραγωνάκια με φυτικά και ζωικά επαναλαμβανόμενα μοτίβα που συμβολίζουν τον Περσικό Κήπο (garden). Σε άλλα χαλιά μπορούμε να δούμε κεντρικό μενταγιόν.

Χαλιά Lori

Χαλί Lori Χαλί Lori Χαλί Lori

Οι Lori είναι νομαδική φυλή που ζει στη Δυτική Περσία. Είναι απόγονοι των Κούρδων και τα χαλιά τους μοιάζουν αρκετά με τα κουρδικά. Συναντάμε γεωμετρικά σχέδια και παραδοσιακά μοτίβα λουλουδιών. Τα χρώματά τους είναι λαμπερά και ζωντανά.

Χαλιά Baluch

Χαλί Baluch Χαλί Baluch Χαλί Baluch

Η φυλή Baluchi μετακινείται συνεχώς μεταξύ Περσίας και Δυτικού Αφγανιστάν. Τα μοτίβα των χαλιών τους είναι γεωμετρικά και τα χρώματα που χρησιμοποιούν είναι το σκούρο κόκκινο, το σκούρο μπλε, το καφέ και το μαύρο. Ονομάζονται και χαλιά προσευχής.

Χαλιά Hamadan

Χαλί Hamadan Χαλί Hamadan Χαλί Hamadan

Τα χαλιά αυτά υφαίνονται στην πόλη Hamadan καθώς και στα γύρω χωριά. Με τη γενική ονομασία Hamadan συνήθως εννοούμε τα πιο απλά χαλιά από αυτή την περιοχή. Γνωστά χαλιά από την περιοχή Hamadan που παίρνουν το όνομά τους από τα χωριά που τα υφαίνουν είναι Tuyserkan, Nahavand, Lilian, Zanjan, Borchalou, Malayer, Hosseinabad. Τα σχέδιά τους είναι κυρίως γεωμετρικά.

Χαλιά Kurdi

Χαλί Kurdi Χαλί Kurdi Χαλί Kurdi

Οι κούρδοι αποτελούν μία από τις μειονότητες στην Περσία. Κατοικούν στη Δυτική Περσία. Τα σχέδια των χαλιών τους είναι γεωμετρικά με μενταγιόν και ρόμβους. Χρησιμοποιούν σκούρα κόκκινα και μπλε χρώματα. Τα χαλιά τους πουλιούνται συνήθως με την ονομασία Koliai. Άλλα χαλιά των Kurdi είναι τα Bijar (σφιχτά χαλιά), υφασμένα με τον τουρκικό κόμπο και με σχεδιαστικό μοτίβο το Herati) και τα Senneh (με ρόμβους και τα σχεδιαστικά μοτίβα mir και herati, έδωσαν το όνομά τους στον ασύμμετρο περσικό κόμπο).

Χαλιά Afshar

Χαλί Afshar Χαλί Afshar Χαλί Afshar

Οι νομάδες Afshar βρίσκονται στο Βόρειο Ιράν γύρω από την πόλη Κερμάν. Τα χαλιά τους συνδυάζουν το κόκκινο και το μπλε χρώμα. Έχουν γεωμετρικά σχέδια συνήθως με ένα κεντρικό θέμα που αποτελείται από ένα ή περισσότερα μενταγιόν. Τα χαλιά αυτά είναι γνωστά επίσης με το όνομα Sirjan.

Χαλιά Shiraz

Χαλί Shiraz Χαλί Shiraz Χαλί Shiraz

Τα χαλιά αυτά πήραν το όνομά τους από την πόλη Shiraz και από τα γύρω από την πόλη μικρά χωριά στα οποία υφαίνονται. Έχουν απλά γεωμετρικά σχέδια με ρόμβους. Μερικές φορές βλέπουμε και μικρά ζώα ή φυτά στα σχέδιά τους. Συνήθως το πέλος, το στημόνι και το υφάδι είναι από μαλλί. Κυρίαρχα χρώματα είναι το κόκκινο με τα μοτίβα να έχουν όλες τις αποχρώσεις του μπλε.

Χαλιά Kelardhast

Χαλί Kelardhast Χαλί Kelardhast Χαλί Kelardhast

Τα χαλιά αυτά υφαίνονται στο χωριό Kelardhast στο Βόρειο Ιράν. Συνήθως στο κέντρο έχουν έναν εξάγωνο ρόμβο. Υπάρχουν απλά σχέδια με λουλούδια στο κεντρικό τμήμα του χαλιού και στις μπορντούρες. Τα χρώματά τους είναι κυρίως το σκούρο μπλε και το σκούρο κόκκινο/ καφέ.

Οι νομάδες μετακινούνται συνεχώς και ζουν σε σκηνές γεμάτες με πανέμορφα χειροποίητα χαλιά και υφαντά. Τα σχέδια και οι παραστάσεις των χαλιών τους είναι συνήθως γεωμετρικά. Είναι φτιαγμένα από πολύ καλής ποιότητας μαλλί σε φυσικά χρώματα από τα φυτά των περιοχών όπου ζούνε.

carpetu2.gr