Κλασικά Χαλιά

Τα περσικά χαλιά παίρνουν το όνομά τους από τις πόλεις κοντά στις οποίες υφαίνονται. Κάθε περιοχή δημιουργεί χαλιά με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που διαφέρουν από τις άλλες.

Τα καινούργια περσικά χαλιά έχουν συνήθως ένα κεντρικό μενταγιόν και τριγωνικές γωνίες. Γύρω από το μενταγιόν υπάρχουν λουλούδια με κλαδιά αμπελιών που συνδυάζονται χρωματικά με το κύριο χρώμα του φόντου. Τα κύρια χρώματα είναι μπλε, κόκκινο, καφέ και πράσινο τέλεια συνδυασμένα μεταξύ τους. Σε μερικές πόλεις δεν χρησιμοποιούν το κεντρικό μενταγιόν και καλύπτουν όλο το χαλί με επαναλαμβανόμενα σχέδια με άνθη.

Σε αντίθεση με τα νομαδικά χαλιά τα κλασικά χαλιά των πόλεων ξεκινούν από 300.000 κόμπους και παραπάνω ανά τετραγωνικό μέτρο, κάτι που βοηθάει στην λεπτομερέστατη αναπαράσταση των σχεδίων.

Χαλιά Isfahan

Χαλί Isfahan Χαλί Isfahan Χαλί Isfahan

Το Isfahan βρίσκεται στο νοτιοδυτικό Ιράν. Τα χαλιά αυτής της περιοχής ήταν και παραμένουν φημισμένα σε όλο τον κόσμο. Η πόλη αποτελούσε παλιά πρωτεύουσα της Περσίας με πολλά παλάτια, τζαμιά και σπουδαία μνημεία. Τα κτίρια αυτά επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό τα σχέδια των χαλιών τους.

Τα χαλιά Isfahan είναι χαρακτηριστικά για τη μεγάλη πυκνότητα των κόμπων, τα λεπτομερή σχέδια και για την άριστη ποιότητα των υλικών τους. Άλλα σχέδια περιλαμβάνουν δέντρα, ζώα, γεωμετρικά μενταγιόν με γωνίες όπως και εικόνες ανθρώπων και φύσης. Τα χρώματα που χρησιμοποιούνται είναι συνήθως το τιρκουάζ, το μπλε του ναυτικού, το κόκκινο, το μπεζ. Η μπορντούρα με το φόντο χωρίζονται συνήθως από δύο ως πέντε μικρότερες μπορντούρες.

Χαλιά Nain

Χαλί Nain Χαλί Nain Χαλί Nain

Η πόλη Nain βρίσκεται στην κεντρική ιρανική επαρχία του Isfahan. Τα χαλιά τους υφαίνονται με τον ασύμμετρο περσικό κόμπο τόσο σε οργανωμένα εργαστήρια όσο και σε σπίτια. Σχεδιαστικά είναι παρόμοια με τα χαλιά Isfahan, με μεγάλο κεντρικό μενταγιόν, με τη διαφορά ότι έχουν περισσότερες απεικονίσεις ζώων, κυρίως πτηνών. Τα χαλιά γενικά είναι φωτεινά με ένα μπεζ ή βαθύ μπλε φόντο. Διακρίνονται σε 3 ποιότητες όπως 4La, 6La και 9La, με την πρώτη να είναι η καλύτερη.

Χαλιά Qum

Χαλί Qum Χαλί Qum Χαλί Qum

Η πόλη Qum βρίσκεται στο κεντρικό Ιράν. Η παραγωγή των χαλιών Qum ξεκίνησε περίπου το 1930 και έχει δανειστεί σχέδια από άλλες περιοχές της Περσίας. Το υλικό που χρησιμοποιείται για την ύφανσή τους είναι το μετάξι κάτι που τα κάνει ιδιαίτερα λεπτά και σφιχτά.

Τα περισσότερα χαλιά Qum έχουν καμπυλόγραμμα σχήματα, και πολύ περίτεχνα φυτικά μοτίβα με περίπλοκα φύλλα και κλαδιά αμπελιών. Ακόμη παρατηρούμε στο εσωτερικό τους αγγεία και σκηνές κυνηγιού. Σαν συνολική εικόνα μπορεί να είναι φωτεινά με χρώματα όπως πράσινο ανοιχτό, σαμπανιζέ, τιρκουάζ, μπεζ ή σκούρα με χρώματα σκούρο μπλε ακόμη και κόκκινο. Άλλα χρώματα που χρησιμοποιούνται είναι το τριανταφυλλί, χρυσαφί, κίτρινο και πορτοκαλί.

Χαλιά Tabriz

Χαλί Tabriz Χαλί Tabriz Χαλί Tabriz

Η πόλη Tabriz βρίσκεται στο Βορειοδυτικό Ιράν, που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κέντρα ύφανσης χαλιών στη Περσία. Τα σχέδια τους αποτελούνται από ένα κεντρικό μενταγιόν που περιβάλλεται από ιτιές και κυπαρίσσια. Ένα άλλο δημοφιλές σχέδιο είναι οι 4 εποχές που περιγράφουν την αγροτική ζωή. Τα χρώματα που χρησιμοποιούνται μπορεί να είναι πολύ ζωηρά ή παστέλ, ανάλογα με τη ζήτηση της αγοράς. Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του χαλιού Tabriz είναι το πλήθος των χρωμάτων που χρησιμοποιούνται σε ένα χαλί. Αν και το φόντο αποτελείται από χρώματα όπως μπλε, πράσινο, κίτρινο, πορτοκαλί, και της λεβάντας, πολλές φορές η συνολική εμφάνιση αυτών των χαλιών είναι παστέλ.

Χαλιά Sarouk

Χαλί Sarouk Χαλί Sarouk Χαλί Sarouk

Το Sarouk είναι ένα χωριό που βρίσκεται στην επαρχία Markazi στο Kεντρικό Ιράν. Σε γενικές γραμμές αυτά τα χαλιά είναι πολύ υψηλής ποιότητας. Είναι υφασμένα με καλής ποιότητας μαλλί με βαμβακερό στημόνι. Μπορούν να έχουν γεωμετρικό ή καμπυλόγραμμο μοτίβο. Συνήθως μετά την ύφανση γίνεται πλύσιμο με τσάι για να αποκτήσουν την πατέντα του παλιού χαλιού (αντίκα).

Υπάρχουν δύο τύποι χαλιών Sarouk: τα παραδοσιακά και τα αμερικανικά Sarouk. Τα παραδοσιακά σχέδια αποτελούνται από herati, boteh, ή gul hannai μοτίβα. Τα κύρια χρώματα που χρησιμοποιούνται στα παραδοσιακά σχέδια είναι κόκκινο, μπλε, πορτοκαλί, ώχρα και σαμπανιζέ. Τα κύρια χρώματα που χρησιμοποιούνται στα αμερικανικά Sarouk είναι κόκκινο και μπλε.

Χαλιά Kerman

Χαλί Kerman Χαλί Kerman Χαλί Kerman

Η πόλη Kerman Βρίσκεται στο Νοτιοανατολικό Ιράν. Τα παραδοσιακά σχέδια Kerman αποτελούνται από ένα κεντρικό μενταγιόν και η μπορντούρα τους από λουλούδια. Τα χαλιά Kerman έχουν λαμπερό φόντο γεμάτο από άνθη. Τα δύο πιο συνηθισμένα χρώματα που χρησιμοποιούνται σε αντίκες και ημι-αντίκες χαλιά είναι το κόκκινο και o συνδυασμός κόκκινο-μπλε.

Χαλιά Kashan

Χαλί Kashan Χαλί Kashan Χαλί Kashan

Τα χαλιά αυτά υφαίνονται στην πόλη Kashan, στο Kεντρικό Ιράν. Συνήθως έχουν ένα κεντρικό μενταγιόν περιτριγυρισμένο από δέντρα, διάφορα σχήματα και φυτικά μοτίβα. Κυρίαρχα χρώματα είναι το μπλε, το κόκκινο και το μπεζ. Υφαίνονται με τον περσικό κόμπο και είναι αρκετά πυκνά με πολύ καλής ποιότητας μαλλί.

carpetu2.gr